Полезни съвети      

Избор на хладилник

от sravniadm | 13.10.2011 г.

Преди да потърсите нов хладилник, трябва да сте си отговорили на няколко основни въпроса – какво точно ви трябва, имате ли претенции за марката, за класа на електроуреда, за това какви функции и екстри може да ви предложат различните модели и марки и не на последно място, с каква сума пари разполагате.

Обем

Най-продаваните модели са с горна камера (с отделна врата), с обем 240-250 л и височина 140-150 см. Следват ги по-скъпите и големи комбинирани хладилници с обем 310-320 л и височина около 170 см. При тях фризерът е отдолу и има 3 чекмеджета. Правилото е минимален обем от 60 л на член от семейството, в зависимост от начина на живот и честотата на пазаруването. Друго потвърдено от практиката правило е теглото на семейството в килограми да съответства на обема на хладилника в литри.

Цена

Що се отнася до цената, има три основни ценови класа. Ниският ценови клас е до 350 лв., средният ценови клас е от 400 до 600 лв., високият клас е над 600 лв. Има и лукозен клас за по-претенциозни клиенти, готови да платят над 1000 лв., като от тях са широките тип “Side by Side” (хладилната част и камерата са една до друга, като двукрилен гардероб) или специални дизайнерски модели.

Компресор

Основната част във всеки хладилник е компресорът. Той нагнетява и кара да циркулира хладилния агент (фреона), който “изсмуква” топлината от вътрешността на хладилника и я пренася навън в кухнята. Компресорите определят в голяма степен надеждността и икономичността (енергийния клас) на хладилника.
По-старите и евтини модели са от енергиен клас B (също се води икономичен клас), с “обикновени” електромотори и по-стария, но също екологичен фреон R134. По-модерни са компресорите с инверторни електромотори и фреон R600a (изобутан). Инверторните компресори са с променливи обороти, не тръгват и спират рязко, което ги прави безшумни. Те са по-икономични – клас А или А+.
Доскоро бяха модерни хладилниците с по два компресора. Новото технологично решение е един голям компресор, но със система от електромагнитни клапани, които регулират потоците фреон към отделенията на хладилника. Може хладилникът и фризерът да работят едновременно, поотделно, или едновременно и хладилникът, и фризерът като хладилно отделение.

Енергиен клас A или B?

Хладилниците с енергиен клас А консумират средно с около 100 kW по-малко. Не забравяйте да осигурите поне 10 см място между стената и гърба на хладилника за по-добро охлаждане. Лошата циркулация на въздуха отзад автоматично “сваля” енергийния клас на уреда.

Антибактериално покритие
Това е екстра от особено значение. В пластмасата на вътрешния корпус има импрегниран 20 нанометра сребърен слой. Сребърните йони са врагове на микроорганизмите и запазват свежестта на продуктите по-дълго.

Размразяване

Решаването на проблема с размразяването и предотвратяването на скреж по стените на хладилника и фризера е също важно. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха, дори и с вентилатори при по-скъпите модели. Предварителното охлаждане и изсушаване на въздуха се използва в NoFrost-системите за фризерната част или за т.нар. air-системи на хладилната част. Те обаче изискват да съхранявате продуктите в затворени съдове и пликчета, защото иначе ще изсъхнат бързо. Решение на проблема със заскрежаването само на хладилната част е системата със “сълзяща” повърхност. Върху нея се образува скреж, но когато компресорът периодично спира, ледът се разтопява и водата се стича през улеи и тръбички в специален външен съд. Така практически хладиникът се саморазмразява.

Разбира се, в хладилника според цената и вашите предпочитения може да има още много екстри, като електронно управление и дисплей, звукова аларма, ледогенератор, диспенсер за студени напитки, рафтове от специално стъкло, полица за бутилки или специално отделение за 0 градуса – една много добра екстра. Продуктите не се замразяват, но остават свежи много по-дълго.
Поддръжката на хладилника изисква размразяване поне веднъж годишно и периодично почистване по начин, указан в ръководството за експлоатация на хладилника.

Източник: vsekidom.com