Полезни съвети      

Как да изберем пералня

от sravniadm | 18.10.2011 г.

Има различни школи за избор на пералня, но ние препоръчваме да се започва от размера на мястото, което е предвидено за уреда. Стандартните размери на пералните с предно зареждане са: височина 85 см, ширина 60 см, дълбочина 50 – 60 см. Пералните с горно зареждане са малко по-високи (90 см) но за сметка на това са по-тесни (40 см). Следващ критерии за избор може да е системата на отваряне, дали с люк отпред или с горно зареждане.

Друг критерии е бюджетът. Като цяло, по-известните марки са по-скъпи и качеството е по-добро, но същото важи и за резервните части. По-скъпите перални имат и повече готови програми, които улесняват избора на правилната програма и правят прането по-удобно. Това не значи, че ако изберете по-евтина пералня, тя няма да пере; разликата ще проличи във времето и в качеството на експлоатация. Също така има и перални от т.н. среден клас, които също са достатъчно добри.

Следващият въпрос е имате ли нужда от сушилня. Пералните със сушилня са доста по-скъпи и по енергоемки, но зимно време са изключително удобни. Най-големият недостатък за експлоатацията е високият разход на електроенергия и вода.

Обърнете внимание на класовете на енергия, на изпиране, на сушене, консумация на вода и т.н. Тези класове ще Ви помогнат да се ориентирате в приблизителният разход на различните перални. Пералните с по-висока цена са обикновенно с клас ААА.

Програми

Като цяло пералните имат 3 – 5 основни програми, като те отговарят на основните видове тъкани, използвани в ежедневието. По-скъпите перални имат готови програми и за различни, по-специални случаи.

Водосъдържател

Една от най-често обсъжданите теми при избора на пералня е материалът на водосъдържателя (не трябва да се бърка с барабана – той винаги е неръждаем). Той бива инокс (неръждаем) или пластмаса, при различните производители името е различно, но материалът е почти един и същ с малки разлики. Неръждаемата ламарина е почти вечна, но за сметка на това върху пластмасовите водосъдържатели не се отлага варовик.

Центрофуга

Оборотите на центрофугата определят колко дълго ще съхне прането след изпиране. Колкото по-високи са оборотите, толкова по-малко е количеството вода, което остава в прането. Удобно е, когато оборотите могат да се регулират.

Програматор

Системите на програматорите са две: електронен и механичен. За да бъдем точни трябва да кажем, че вече няма чисто механични програматори, а само електронно-механични. Не бива да робувате на остарялото схващане, че едните програматори се развалят по-бързо от другите; нивото на електроника и механика е толкова високо, че повредата в програматора се държи по-скоро на лош късмет. Колкото по-ясно е управлението на пералнята, толкова и експлоатацията ще е по-лесна.

Шум

Шумът е един от факторите, който създава главното неудобство при работа. Като цяло, по-скъпите перални имат ниско ниво на шум. Повечето перални са с ниво на шум от 43 – 75 Db, но има и перални с нива до 30 Db. Високооборотните перални (като обороти на центрофугата) може да са тихи при работа, но при центрофугиране на високи обороти е изключително трудно да се изолира шума, така че рядко се срещат „безшумни” перални.

Системите за отваряне на люка са различни, някои се отварят до по-голям градус, на други посоката е различна, има такива с копчета или ръкохватки, други имат само електронно автоматично отваряне (в такъв случай е предвидено жило за отваряне при спиране на тока).

Принципно погледнато е добре предварително да сте наясно какво непременно имате нужда да притежава Вашата пералня и кое не е толкова необходимо.

Източник: www.instrukcii.info