Полезни съвети      

Фактори при избор на лаптоп

от sravniadm | 02.03.2012 г.

Изборът на подходящ лаптоп не е толкова проста задача, колкото изглежда на пръв поглед. Крайният избор се влияе от голямо количество фактори. Ще се опитаме да ги разгледаме поетапно.

Преди да закупите лаптопа, задайте си няколко въпроса:

  1.     Каква дейност всъщност ще извършвате с преносимия компютър?
  2.     Ще ви се налага ли често да го носите със себе си?
  3.     Каква сума може да отделите за покупката?

За голяма част от потребителите, третата точка е от първостепенна важност, което всъщност е неправилно. В повечето случаи, хора, които след половин година започват да ругаят и викат “Защо, по дяволите, го купих това?!?” ,или “Никога повече няма да си купя лаптоп от тази марка!”, обикновено са били ръководени при покупката единствено от цената като фактор. Крайният резултат обикновено е някой бюджетен лаптоп. Естествено, парите са фактор, който никой не може да си позволи да пренебрегне, но да се хвърлят пари на вятъра е, меко казано, неразумно. Така че, най-добре е да определим избора си, разсъждавайки върху първите две точки, посочени по-горе, а впоследствие да мислим върху цената, или някои евентуални компромиси цена/качество.

И така, да започнем от втора точка и възможните отговори на този въпрос:

  1.     Да, постоянно.
  2.     Да, но не често.
  3.     Не, ще стои постоянно на масата/бюрото.

Един от тези отговори ще ви насочи колко тежък би могъл да бъде преносимият компютър, който ще закупите. Но внимавайте за една немаловажна подробност: от години на пазара присъстват някои бюджетни марки, които предлагат добро съотношение размер/тегло, но за сметка на това в тях е икономисвано от абсолютно всичко! В тях често липсват конструктивни елементи, които да подсилят корпуса към явления като усукване или сътресения. Тези лаптопи се гънат като хартия, пренасянето им е нежелателно и може да съкрати и без това краткият им живот. Надежността на корпуса струва скъпо. Качествените сглобки обикновено се срещат при преносимите компютри бизнес клас от 10” – 13”. Могат да бъдат разпознати лесно по малкия размер и високата цена. Ако лаптопът няма да бъде пренасян често, добър избор са устройствата с размер на дисплея 14” – 15”, от които има достатъчно модели на водещи производители, с добро съотношение цена/размер/надеждност. Ако пък имате нужда от лаптоп, който просто да седи на бюрото ви, то тогава може да се ориентирате към тежки, мощни модели с 15” – 17” диагонал на дисплея. Имайте предвид, че и те не са предвидени конструктивно за често пренасяне от място на място, това е до голяма степен нежелателно.

В общия случай получаваме следните възможности:

– лаптопи, които ще бъдат постоянно в движение – подходящи са леките преносимите компютри от бизнес клас, с диагонал до 13”

– лаптопи, които ще бъдат рядко в движение – подходящи са преносимите компютри от бизнес клас с диагонал 14” – 15”
– лаптопи, които ще се употребяват като стационарни компютри – тежки, мощни и с диагонал над 15 инча, както и бюджетни машини с диагонал 14” – 17”

А сега да се върнем на първият въпрос: Каква дейност всъщност ще извършвате с преносимият компютър?

Твърде важен въпрос, с много подводни камъни. Хората обикновено изпадат в две крайности: едни искат максимално мощни преносими компютри (естествено при минимална цена), без да знаят защо им е толкова мощен лаптоп, и съответно другата крайност – купуват нещо, което е с характеристики под техните изисквания и нужди, съобразявайки се единствено с цената. Вторият вариант е далеч по-лош.
Така че като заключение можем да кажем следното: при покупката се съобразявайте с нуждите, които имате. Не давайте излишни пари за нещо, от чиято производителност няма да ползвате и 20-30%. И обратното, не спестявайте, когато работата ви например зависи от надеждността и производителността на машината.

Източник: serviz.bg