Полезни съвети      

Какъв велосипед да купим?

от sravniadm | 19.05.2012 г.

За да направите правилен избор на велосипед, първо трябва да решите защо имате нужда от него и каква е вашата цел. В момента на пазара се предлага огромно разнообразие на велосипеди и за да не се „изгубите“ в него, трябва да имате поне най-обща представа какви велосипеди съществуват. Велосипедът може да бъде определен според диаметъра на колелото, вида на рамката или според броя и вида на амортизаторите.

Въз основа на тази класификация, велосипедите се разделят на следните видове:

Rigid – велосипеди, които нямат амортисьори. Към тях се отнасят велосипедите BMX, шосейните, обикновените планинските велосипеди или градските.

HardTail – велосипедите от този тип имат предна амортизационна вилка, возят по-комфортно и се управляват по-лесно.

Full Suspension – така нареченият вариант с преден и заден амортисьор. Тези велосипеди са предназначени за пътувания на кратки разстояния.

SoftTail – това са велосипеди, които имат предна амортизационна вилка, а перата на задния триъгълник са специално проектирани за допълнителна амортизация. Те са предимно спортни ориентирани, което обуславя високата им цена.

Има и друга класификация на велосипедите:

Шосейни велосипеди – наречени още бегачи, те са предназначени за пътувания по шосе, асфалт или за колоездачни състезания. Благодарение на по-тесните си гуми и лекото и тънкото си тяло, могат да достигат висока скорост и да се използват на големи разстояния.

Планински велосипеди – 
 предназначени са за каране по хълмове, наклони, в планински райони и по неравни пътища. Те често имат широки гуми, мощни и тежки колела, както и малко разнообразие на скорости. Някои модели могат да имат задно окачване.

Градски велосипеди – наречени още ситибайк или турингбайк, те не развиват висока скорост, но са много удобни за използване в градски условия. Те се отличават с удобна седалка, добра амортизация, скоростта им се превключва, дори в покой. Единственият им недостатък е тяхната тежест, но се поддържат лесно и имат висока степен на безопасност.

Специални велосипеди – отличават се с голямо разнообразие. Могат да бъдат двуместни или многоместни велосипеди-тандем, “мотокросови”, каскадьорски или свободен стил, сгъваеми велосипеди и т.н. Макар че тези велосипеди не са така разпространени както по-гореизброените, всеки вид има своите почитатели.

Всички останали видове са комбинация от тези четири основни типа. Така например пистовият велосипед е разновидност на шосейния. Той е със специална конструкция и е предназначен за състезания на закрит или открит колодрум или друг вид трасе , BMX, Чопър или лоурайдър и други.

Източник: emsbikeride.org