Полезни съвети      

Оборудване за тенис на маса

от sravniadm | 14.04.2014 г.

За практикуването на тенис на маса са необходими топче, маса и хилки. Ето и подробно описание на всеки един от тези елементи:
1. Топче (пинг понг)
Според изискванията на международните правила, тенис на маса се играе с пинг понг, който 2,7 грама и в диаметър е точно 40 милиметра. Той трябва да отскача между 24 и 26 сантиметра, когато падне свободно от височина 30,5 сантиметра върху стоманена плоча. През 2000 година бе въведен и коефициента на отскачане, който трябва да бъде в рамките на 0,89 до 0,92. Топчето с размер 40 мм също е въведено през тази година, но веднага създаде много полемики. Китайските играчи не са съгласни с неговото използване, заради по-бавната му скорост, което дава предимство на защитно играещите. Китайците не са от този тип състезатели; те играят с бързи удари и забивки и така тяхното господство в тениса се поставя под въпрос. Новата топка, освен че е по-бавна, се и върти по-малко от старата 38-милиметрова. Това още повече отнема от предимството на играчите, които предпочитат да използват спиновете.
Самото топче е изработено от изпълнен с въздух целулоид или друг вид пластмаса, оцветена в бяло или оранжево матово покритие. Обикновено цветът му се избира в зависимост от цвета на масата и на околната обстановка. Качеството на всеки един пинг понг се отбелязва със звезди, като с три се отбелязват тези топчета, които са използвани в официалните състезания.

2. Маса за тенис
Тя е с дължина 2,74 метра, широчина 1,52 м. и височина 76 сантиметра. Повърхността и е гладка и е с покритие с нисък коефициент на триене. Масата се разделя на две равни половини от мрежа, която е с височина 15,25 сантиметра. Официалните маси са в зелен или син цвят, като са изработени от дърво, а в парковете и другите обществени пространства може да има и такива, които са направени от бетон и други материали.

3. Хилка или ракета
Изработва се от слоест дървен материал, покрит с гума от едната или от двете страни, в зависимост от хвата на играча. Разпоредбите позволяват използването на различни повърхности от двете страни. Благодарение на това се получава възможност за регулиране на завъртането на топчето и на скоростта му. Хилката може да бъде изработена така, че от едната страна да се получава силен спин, докато другата да няма изобщо. Така играчите могат да завъртат хилката според желания от тях начин на игра. Задължително е двете повърхности да са с черен и червен цвят. Гуменото покритие може да бъде с пъпчици или напълно гладко, като се състои от два слоя, единият от които е мек, за да поема част от енергията на топчето при посрещане. Някой от ракетите не са покрити с гума, като те се наричат „голи“ и са много устойчиви при пуснато топче със силно въртене. Те обаче не са разрешени за използване в официалните състезания на Международната федерация по тенис на маса. Някой видове каучук също са забранени, а одобрените хилки имат специална емблема.
Въпреки, че хилките могат да бъдат закупени със залепени гуми, повечето играчи предпочитат те да не са комплект. Всеки играч знае стила си на игра и по този начин си избира и видовете гуми, които могат да предат по-висока скорост, по-силен спин и други игрови характеристики.

Източник: framar.bg