Полезни съвети      

Какво е фитбол?

от sravniadm | 21.07.2014 г.

Забавно. Полезно за здравето. Подходящо за всички възрасти. Това е фитнес топката, наричана още фитбол или швейцарска топка. Всъщност тази гигантска сфера позволява да се реализират серия от упражнения, които дават сила и тонифицират мускулите на гърба, корема и ръцете. Модерните офис-мениджъри препоръчват фитбола горещо на своите служители като заместител на традиционния офис-стол.

Откъде идва идеята за създаване на фитнес топката?

Фитболът е създаден в началото на 60-те години в Швейцария и малко по-късно се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Австралия. През 60-те години на миналия век физиотерапията се възползва от новото изобретение, за да реализира програми за рехабилитация и третиране на неврологии на гърба, колената и раменете, както и третиране на проблеми със стойката на тялото и неговия баланс. В края на 80-те години швейцарските топки започват да се използват във фитнес залите.

Къде се използва фитнес топката?

Както във фитнес залите, така и вкъщи. Единственото изискване е да си купите гигантската топка по ваш размер и да разполагате с пространство за реализиране на упражненията.

Какви упражнения могат да се правят с фитбол?

За да стане още по-приятна тренировката с швейцарска топка, хубаво е тренировката да бъде придружена от подходяща музика. Една тренировъчна сесия трае 20-30 минути. 3-4 пъти в седмицата са достатъчни, за да се извлече позитивен ефект за мускулите, сърдечно-съдовата система, както и психо-емоционалното състояние на отделната личност. В зависимост от стойката, която се заема, се работи върху една или друга част на тялото. Винаги се започва с разтягане, за да може тялото да отговори адекватно на очакващите го физически натоварвания.

Сложни ли са упражненията с фитбол?

Фитболът може да функционира като алтернатива на традиционния стол. Най-обикновеното действие като сядането върху швейцарската топка, вече е едно леко, приятно и тонифициращо упражнение. За да запази баланса върху нестабилната повърхност на фитнес топката, тялото ни реализира непрекъснати корекции, като по този начин се подсилват мускулите на гърба. Коремните мускули също работят „несъзнателно“ защото те са отговорни за подръжка на центъра на тежестта. Краката пък от своя страна, се тонифицират чудесно в опита на тялото да запази баланса.

Техниката за сядане върху фитнес-топката изисква предварителна концентрация, като основният акцент е поставен върху контрол на торса и начина на сядане.

С фитнес топката могат да се работи върху различни мускулни групи – четириглавия бедрен мускул (квадрицепс), гръб, рамена, ръце, седалищен мускул, коремни мускули…

Какви усещания се създават в организма при изполване на фитнес топка?

Упражненията с фитнес топка помагат на тялото да спечели повече сила и мускулен тонус. Подобряват координацията и баланса. Физическите усилия се реализират върху нестабилна повърхност, с което фитболът много често служи като средство за превенция срещу гръбначни изкривявания. Много рехабилитационни програми отделят специално внимание на упражнения с фитнес топка за зоната на кръстта и таза. Именно заради тази си функция, фитнес топката е много подходяща за упражнения по време на бременност.

Кой може да използва фитнес топката?

При упражненията с фитнес топка почти липсва удар на повърхност с повърхност, което ги прави подходящи за хора от различни възрастови групи, от деца до зрели персони над 70 години.

Какви недостатъци има фитболът?

Една от основните негативи на фитнес топката е размерът и това,че заема място при съхранение. Особено важно е да се избере подходящ размер, според ръста и теглото на практикуващия.

Преди да си купите фитнес топка се налага да я пробвате. Седнете върху нея и погледнете дали ъглите, които образуват краката в зоните на таза, колената и глезените са от 90 градуса!

На човек висок 150 см, му кореспондира фитнес топка с диаметър 45 см; 160 см –  диаметър 50 см; над 170 см – диаметър 60-65 см.

Необходимо е също да сте наясно, че физическата работа с фитнес топка е прогресивна. Не бива да се насилвате за трудни упражнения, ако все още сте начинаещи.

Източник: vitaminasport.bg
Снимка: exerciseandmind.com