Полезни съвети      

Как да научим детето да плува?

от sravniadm | 28.07.2014 г.

С настъпването на лятото много родители имат възможността и се стараят да научат малчуганите си, независимо на каква възраст са те, да плуват. Много учени, които са разглеждали различните аспекти на това децата да плуват от съвсем малки твърдят, че положителните ефекти са много, както за развиване на физиката, така и на психиката на детето. Тук идва един ключов момент, който повечето възрастни не обмислят в желанието и въодушевлението си. Как да направим така, че детето да хареса водата (басейна или морето), а не да го стресираме и да го травмираме, както всъщност нерядко се случва? Доказано е, че ако новородено бъде пуснато във вода, то няма да се удави. Това се дължи на 9-те месеца, прекарани в утробата. С раждането обаче и поради факта, че бебето няма достъп до вода, в която да плува, този инстинкт бързо се забравя. Ако желаете лесно да научите детето си да се чувства комфортно във водата плувайки, трябва да започнете с подготовките още вкъщи с редовната му баня. След като изкъпете детето или по време на самата баня, оставяйте детето да се поплацика, да си поиграе с играчките и не го спирайте, ако изплисква вода извън коритото си. Все пак по този начин разузнава свойствата на водата, как то реагира в нея и какво се случва със самата вода в следствие на действията му.

Дори да сте сигурни, че детето ви обича водата, защото знаете, че с часове може да стои в коритцето си, това не ви дава гаранция, че същата ще е реакцията му когато пред него е не малката ваничка, а безкрайното море. Безкрайността на тази вода, странните форми на вълните, факта че има някакви зелени неща (водорасли) плуващи в нея и всички останали непознати хора правещи странни движения определено могат да откажат детето от толкова прекрасно нещо като плуването. При първите ви ходения на плаж дайте повече време на детето да разучава какво е това море, вместо с писъци да го потапяте във водата. Дайте му време да постои на брега там, където водата едва ще достига до крачетата му. Така вълните няма да го притеснят заливайки го. Ако дадете време на детето да постои в тази част на плажната ивица, почти сигурно е, че в един момент то само ще е готово да отиде малко по-напред. Това е съвсем нормално, видяло че там е безопасно, любопитството на детето започва да го води напред.

Когато сте достигнали до етапа в който можете да си позволите да топвате детето за няколко секунди или минути можете да го отпускате леко и да наблюдавате как то реагира на безтегловността си, дали веднага започва да плаче от страх и несигурност, или пък не знае какво става и може да нагълта вода и да потъне преди да се сети, че може да заплаче. Вариантите са безброй. Със сигурност детето трябва да има поне 3-4 години за да можете да му обясните как да движи ръцете и краката си. Не е излишно обаче някой да го държи във водата, а друг член на семейството или приятел бавничко да плува около вас. Детето малко или много вижда какво точно се случва и в някой удобен за него момент ще се опита да възпроизведе видяното. Със сигурност плавният и внимателен подход, ръководен от желанията и емоциите на малкия човек ще имат положителен ефект и не рискувате детето да намрази водата още преди да се е научило да говори.

При по-големите деца нещата стоят малко по различно. Те са готови на всичко, за да са винаги мокри, все покрай водата и т.н. Голяма част от децата с ентусиазъм нахлузват поясите си и се втурват към водата сякаш без страх. Ако сте решили да учите детето да плува в тази възраст заменете пояса с надуваеми мускули. Поясът ограничава много движенията на детето и като цяло тялото му изобщо не е в хоризонтална позиция, като за плуване. Препоръчително е и да не държите много дълго детето с пояс ако искате да го правите „плувец“. Поясът е за този етап когато детето още трудно задържа главата си над водата и е необходимо да е седнало вертикално. Преди да махнете и големият надуваем кръг от детето трябва да се уверите, че детето знае, че в морето се плува със затворена уста и е овладяло техниката на дишане през носа. Ако сложите плувки преди този етап, то рискувате детето да нагълтва вода дори от най-малката вълничка. Веднъж сложили надуваеми мускули, можете да отделите време да покажете различните техники на плуване на детето. Не забравяйте, че това което според вас е по-трудното, може да се окаже по-лесно за детето, така че му предоставете алтернативи. Следва етапа, в който детето ще успява да се придвижи напред и назад, да се завърта и реално да плува. Усетите ли, че това е факт и движенията са достатъчно оттренирани можете да преминете към последната фаза. Махате мускулите и започвате тренировки без помощни средства или със специална дъска за плуване. Пътят от дъската до самостоятелното плуване вече е доста кратък. Имайте предвид, че цялата тази процедура трудно би могла да протече за едно лято. Не претупвайте някой от елементите само защото на вас така ви се иска.

Много полезно нещо, което можете да правите през всички етапи на учене на детето да плува е да го подтиквате, да му показвате и да го поощрявате да се опитва да потапя главата си под вода. От първите контакти с морето то трябва да знае, че това не е страшно. Дали ще гледа или не под водата при по-малките трудно може да бъде контролирано от вас, така че детето само ще прецени дали му е по-добре с отворени или със затворени очи. Потапяйки главата си то ще се научи да се ориентира под вода – кое е нагоре и кое е надолу. По-напред във времето това ще е доста полезно, когато решите, че е време да го учите и да се гмурка. В крайна сметкачовек, който плува само с глава над водата – на практика не плува.

Източник: za-decata.com
Снимка: www.gravestennisleisure.co.uk