Полезни съвети      

Как да изберем ученическа раница?

от sravniadm | 10.09.2014 г.
Как да изберем ученическа раница

Остават броени дни преди края на лятната ваканция и до началото на новата учебна година, и отново се изправяме пред дилемата: как да изберем най-подходящата раница за нашето дете?

Знаем, че през учебната година децата трябва да носят доста училищни принадлежности: несесери, тетрадки, помагала, сборници и екип за спорт в раниците си. Освен, че изискват организация и внимание при подготовката им, те тежат поне няколко килограма. А всички знаем, че децата са по-нежни и податливи на гръбначни изкривявания и други проблеми с опорно-двигателния апарат.

Затова е много важно, раниците на учениците да бъдат подбрани и носени правилно.

 

Най-общо ученическата раница следва да отговаря на няколко основни критерия:

Да бъде максимално лека и здрава

Въпреки, че това са противоречещи си изисквания, развитието на материалите е достатъчно напреднало, за да можем да намерим раница, комбинираща тези изисквания на поносима цена. Заедно със съдържанието си, ученическата раница трябва да тежи не повече от 20% от теглото на детето. Препоръчително е теглото й да е по-ниска – 10-15 % от неговото тегло.

Огледайте внимателно раницата и преценете нейното тегло без съдържание. Колкото по-лека е самата раница, толкова повече ще можете да я натоварите, докато стигнете лимита за тегло.

Презрамки, катарами и джобове

Раницата трябва да бъде с две широки, добре подплатени и с възможност за регулиране презрамки. Гърбът на раницата, да бъде плътен и да прилепва добре към гърба на детето. Добре е отделенията и джобовете да се затварят с ципове, огледайте качеството на изработка на циповете – обикновено раниците се късат на някой от циповете. Самите заключващи механизми трябва да са с достатъчна големина и да са удобни за хващане от нетърпеливите детски ръце.

Идеалните ученически раници имат изобилие от джобове и отделения за организиране на всичко необходимо за училище. Колкото повече, толкова по-добре ще бъдат разпределени ученическите принадлежности.

Направете Вашия избор заедно с детето Ви

Изборът, трябва да се прави заедно с детето, по този начин ще си спестите доста главоболия, избирайки най-подходящият размер спрямо ръста на детето. Отделно, децата винаги имат свежи идеи за избора на цвят и дизайн. Не винаги е необходимо да ги разбирате.

Ортопедични и анатомични раници

Някои производители рекламират раниците си като ортопедични или анатомични. Тези раници имат по-специален дизайн, който по-добре отговаря на анатомията на Вашето дете. Изполвани са специални решения и материали, които очаквано оскъпяват тези раници. Ако имате финансова възможност, този вид раници са най-добрият избор за Вашето дете.

Все пак, с повече търсене и правилна преценка, може да спестите значителната инвестиция в раница.

Раница на колела?

Избягвайте раница на колела с цел да не натоварвате детето с носене, не бива да забравяте, че тя е подходяща само ако се налага да се носят големи тежести, а като прибавим стълбите, които има всяко училище, подобен избор не е особено подходящ.

Подръжка на раницата

Раницата трябва да изсъхва бързо след пране, дъжд или игри в снега. Добре е ако има шарени мотиви – с тях замърсяването няма да личи толкова много, а ако детето реши да изяви творческите си възможности върху нея, то неговите шарки ще станат неделима част от дизайна.

Решаващи за добрата подръжка на раницата са материалите, от които тя е направена. Без изключение, в изработката на раниците се изполват синтетични материали, които запазват осигуряват желаните качества, като запазват здравината си дълго време.

Пробвайте!

Задължително! Накарайте детето да пробва раницата, добавете в нея няколко тетрадки, книги, несесери, за да може, то да осети тежестта и да прецени дали се чувства комфортно. Идеалната раницата пасва точно по линията на раменете, не трябва пада под кръста. Препоръчително и понякога дори задължително е да има колан за закопчаване през кръста, който да облекчи тежестта.

Цената

Помнете, че не е задължително най-скъпото да е най-подходящото – търсете компромиса между качеството, удобството на вашето дете и цената, която сте готови да платите. Но не правете компромиси, които не трябва да сте готови да правите! Раницата ще е с Вашето дете за месеци, а вероятно – и за години. Направете я негов верен спътник,  а не воденичен камък, който ще изкривява гръбначният му стълб и ще пречи при игрите с приятелите му.

 

Източник: Наш екип

Снимка: Интернет