Полезни съвети      

Хелоуин – празникът на мъртвите

от sravniadm | 31.10.2014 г.

Хелоуин или празник на мъртвите, е един от най-старите празници в света, който се празнува в нощта на 31 октомври. Началото си води от езическата келтска Нова година Samhain, което означава „Края на лятото“ и отбелязва началото на зимният сезон.

Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между двата свята и сенките на мъртвите навестяват земята, в търсене на живи тела в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, обличайки страшни животински кожи и глави и изрисувайки лицата с въглен, надявайки се да изплашат привиденията.

Днес Хелоуин се празнува от много хора в все повече страни, отколкото преди. И има една много проста причина: това е повод за забавление на малки и големи, преобразявайки се във всякакви страховити и весели карнавални костюми на чудовища и любими герои.

На този ден децата живеещи на запад, но вече и в нашата страна, обличат костюми и маски на чудовища или любими герои и тръгват по къщите с репликата „номер или почерпка“. Идеята е, че ако домакините не ги почерпят с лакомства, хлапетата са в пълното си право да им скроят някакъв мръсен номер.

Празникът се свързва с емблематичните тиквени фенери, организирани маскаради, палене на огньове, туристически посещения на „обитавани от духове локации“, четене на страшни истории, гледане на страшни филми и посещение на клубове.

Ако не сте се подготвили за празника и не желаете да ви скроят номер, все още има достатъчно време за да се подготвите и да изберете от доста голямото разнообразие предлагано по магазините. Може да разгледате и продуктите на нашите партньори, представени в сайта.

Може да разгледате предложенията им за карнавални костюми тук.

Източници:http://www.edna.bg/moda-i-kozmetika/syveti-i-tendencii/strahoviti-idei-za-karnavalen-grim-video-4636028
http://www.edna.bg/moda-i-kozmetika/syveti-i-tendencii/strahoviti-idei-za-karnavalen-grim-video-4636028  

Тагове: Хелоуин, празници, Нова година, карнавални костюми