Полезни съвети      

Защо автономната работа на смартфоните скоро няма да се подобри

от Лили Георгиева | 28.07.2015 г.

Телефоните отдавна не са устройства, чието призвание е само да ни дадат възможност да чуем гласа от отсрещната страна и да предадем посланието си. Всъщност, много съвременни смартфони притежават толкова много функции, че:

Първо, Александър Греъм Бел* със сигурност би подскочил на място, ако можеше да види в какво се е превърнало изобретението му.

Второ, потребителите до такава степен са се вманиачили във възможностите на телефоните си, че могат да преживяват сами, на далечен остров, а защо не и безлюден, стига да има поне един работещ контакт наблизо или пък зареждащо устройство с вода, например. Ако Бел едно време е искал да спести време и да съкрати дистанцията между хората, то смартфоните направиха така, че да увеличат тази дистанция, колкото и близо да ни се струва хола на приятеля ни, гледайки го на снимка във Фейсбук.

Трето,

с времето не помъдряваме, а ставаме все по-капризни.

Доказателство? В детството си се радвахме на плодови млекца в найлоново пликче и дъвки „Турбо“… На какво се радва вашето дете сега?

iPhone 6 2Можем да продължим да изброяваме промените в живота ни, произтичащи от безмилостното темпо, с което се развиват технологиите. Но без да отлагаме повече ще се върнем на темата, зададена в заглавието – автономността.

За да може смартфонът ни да ни е от полза, една от предпоставките е да умее да работи достатъчно време автономно. Автономната работа е показател, на който си струва да обърнете внимание, когато си купувате телефон. Тя е от ключово значение, тъй като в противен случай телефонът ви ще се превърне в своеобразни белезници – точно така, ще стоите като затворник до някой контакт.

Господари на капризите

Висока производителност, мощен процесор, видеоигри, преглеждане на съдържание при висока резолюция, фото- и видеозаснемане – това са само част от задължителните характеристики на съвременния смартфон (с условието, че всички те трябва да са последен писък на модата). Списъкът с изисквания към телефоните обаче расте правопропорционално на конкурентния хъс на производителите, които измислят всевъзможни привлекателни приложения, които да ни накарат да изберем техния продукт. Да, но акумулаторът е разработен така, че да издържа на определено натоварване. Определено, не безгранично.

Вълнуващите смартфони през 2016 г.

Резолюцията на Хъбъл?

Наскоро в няколко водещи европейски издания излезе статия, посветена на темата, че съвременните смартфони в скоро време ще заработят с ако не равни, то по-добри камери от тази на космическия телескоп Хъбъл.

Тенденцията за увеличаване на резолюцията на дисплея расте. Проучвания сочат, че фаблетите печелят все повече фенове сред младите хора. Почти всички производители предпочитат QHD резолюцията си при изработката на флагманите си. Нарастващото количество пиксели на инч обаче влияе директно върху автономността. Прогнозата е, че до края на тази година QHD ще се превърне в стандарт. Смартфоните с 4К дисплей са, метафорично казано, на една ръка разстояние. Каква батерия ще е достатъчно адекватна за такова устройство?

Да е тънък

iPhone 6 1Влезте в някой магазин за телефони и разгледайте внимателно дебелината им. И компютрите едно време бяха големи (като стаи), но вижте ги сега. Намаляването на телефона е свързано и с обема на батерията, а тя не може да е от най-големите при такава тенденция. Да е тънък, да е лек, да е нереален.

Технологичен застой?

Със сигурност можете да откриете в интернет статии, посветени на различни съвети как да пестите енергията на телефона си. Нямаше да има такива статии и интерес към тях, ако този въпрос не ни вълнуваше живо. За жалост, реалността показва, че през последните години няма пробиви в областта на енергопотреблението. Сякаш производителите тъпчат на едно място. А това означава, че границата на възможното е достигната и започва да ни дърпа назад. Специалисти смятат, че технологията за бързо зареждане е глътка свеж въздух, нов път, който може да ни изведе до по-добрата автономност. Утрешният ден ще покаже.

*Александър Греъм Бел е северноамерикански учен и изобретател, основоположник на телефонията

Източник на снимките: google.com, apple.com