Полезни съвети      

4 начина да пощадим батерията на Android телефон

от Лили Георгиева | 25.09.2015 г.

Естествено е щаденето на батерията на телефона да не изниква като въпрос, когато току-що сте го заредили на максимум. Както и в случаите, когато в ръцете си държите новозакупения смартфон – вълнението около новата придобивка е толкова голямо, че детайли като автономната работа е възможно въобще да не ви вълнуват.

Как да щадим батерията обикновено се запитваме, когато:

– безразсъдно сме излезли навън (т.е. без зарядно в чантата или пък достъп до ел. мрежата), а батерията на телефона ни безмилостно пада;

– установим, че телефонът ни ще „припадне” след максимум час, тъй като сме оставили включени няколко приложения и особено wi-fi връзката;

– все още не сме изградили навик да си носим зареждащо устройство;

– не познаваме и омаловажаваме „смукателните” способности на приложенията и услугите, които смартфоните, и респективно Android телефоните, ни предоставят.

Е, има и още няколко причини, поради които да се развълнуваме от темата за щаденето на батерията,

но сами можете да се сетите за тях. Гарантирано притежавате в практиката си доста любопитни истории с разредени батерии.

Да минем по същество. Днешният ни материал е посветен на няколко прости стъпки за овладяване на безконтролното пилеене на батерията на Android телефон.

Zenfone 2 ZE551ML1/ Нагласете настройките за яркост на екрана

Колкото повече се наслаждавате на светещия си дисплей след всяка една дейност с телефона, толкова повече енергия се изсмуква от батерията. Възможно е да не подозирате колко дълго дисплеят свети, след като вече сте приключили разговор и сте пъхнали устройството в джоба си. Кому е нужно това излишно светене? Никому, прави сте. За щастие на разположение имате няколко ключови настройки, които ще понижат апетита за енергия.

Нагласете силата на яркост на екрана. Колкото по-силно свети той, толкова по-кратко ще е времето преди да се затичате към зареждащото устройство. Но и другата крайност не е за завиждате, тъй като тогава ще ви се налага да се цъклите, за да различите какво пише на екрана на Android телефона ви. Съветваме ви да се ориентирате към стойности около 50-те процента. Друг вариант е да изберете настройката за автоматично нагласяне. За целта влезте в „настройки”, изберете „дисплей” и отметнете „автоматично регулиране”.

2/ Настройте „Режим на пестене” да се включва автоматично

Дори когато телефонът ви лежи непотърсен от вас в джоба ви или на масата, напълно възможно е той да черпи с големи шепи от батерията, тъй като сте нагласили редовно проверяване за нови имейли, ъпдейти и т.н. Наистина неописуемо е колко много задачки отхвърля Android телефонът ви, докато вие си мислите, че не го занимавате с нищо.

В този случай на помощ идва „Рeжимът на пестене”. Можете да го откриете като влезете в „настройки” и го активирате. В зависимост от версията на операционната система можете да определите и кога да се включи този режим, например когато батерията ви падне под 15 %.

По какво да познаем бюджетния телефон?

3/ Определяне на местоположението

Добра идея е да пощадите малко продължителността на живота на батерията на телефона, като нагласите определянето на местоположението ви да се случва чрез wi-fi и мобилни Samsung Galaxy J7 1мрежи. Т.е. искаме да ограничите използването на GPS. Влезте в „Настройки”, активирайте приложението „Местоположения”, след това изберете режим „Пестене на енергия”.

Какво ни казват характеристиките на смартфоните?

4/ Изберете си статичен тапет

Движещите се тапети изискват повече енергия, а това означава, че излишно натоварвате телефона си. Разбира се, възможно е този тип тапети да ви допадат най-много. Споделяме ви тази стъпка в случай, че попаднете в ситуация, в която батерията ви е на драстично малък процент, а нямате възможност да зареди в скоро време. Сменете тапета и се радвайте на малко по-дълъг живот на Android телефона си.

Влезте в „Настройки”, изберете „Дисплей”, а след това „Тапети”.

Източник на снимките: lg.com, samsung.com, asus.com