Полезни съвети      

Носител на Пулицър съветва как да снимаме със смартфон

от Лили Георгиева | 14.10.2015 г.

Живеем в епоха, в която професионални фотографи заменят любимите си фотоапарати (за които са бленували още като деца/аматьори) с, така да се каже, най-обикновен смартфон. Разбира се, не става дума за някакъв телефон, който ще грабнете и ще заснемете уникален кадър. Ще ви дадем няколко примера за добри смартфони-фотографи в края на нашия материал.

Междувременно да отправим поглед към нашия главен герой –

Дейвид Хюм Кенърли, лауреат на наградата Пулицър.

От няколко години, по-точно две, той използва вместо любимата си апаратура Canon, фотоапарат без сваляем обектив – с една дума, айфон.

Сътрудничеството между двамата е толкова интензивно, че Кенърли решава да напише в книга впечатленията си и да покаже какво може да прави всеки потребител с камерата на телефона си.

Дейвид е на мнение, че „най-добрата камера – това е тази, която имате със себе си”.

Как да направим добра снимка, какви теми да подберем, как се прави улична фотография, как да съумеем да уловим подходящия момент, простата и архитектура – това са все въпроси от книгата на Кенърли.

xperia Z5Ето как да снимаме със смартфон според носител на Пулицър:

  1. Обмислете историята

Кенърли препоръчва да възприемаме камерата на iPhone като инструмент за разказване на история. Преди да натиснете клавиша, замислете се какво искате да разкажете, каква е целта на снимките, които искате да направите.

  1. Използвайте филтри, приложения и други инструменти

Носителят на Пулицър не вижда нищо лошо в употребата на такива способи с цел подобряване на изображенията. Самият той обича да ги използва и си има любими. Разбира се, филтрите, приложенията и различните инструменти не ви гарантират прекрасен резултат накрая. Затова Дейвид съветва да се научите да владеете до съвършенство само няколко приложения.

Сред любимите инструменти на Кенърли са Hipstamatic, функцията за панорамна снимка на iPhone и приложението 6×6.

  1. Ограничете количеството на снимките

Този съвет на фотографа е отправен към популярната практика в Интернет да се изливат купища снимки, кои с добро качество, кои – не.

„Избирайте една, която има по-голяма стойност за вас”, съветва Дейвид.

  1. Не спирайте да се упражнявате

Ако искате да усъвършенствате уменията си като фотограф, няма друг път освен този да практикувате постоянно. Упражненията извайват способностите ви.

Huawei Ascend G730 1Четирите съвета на Кенърли определено са много интересни и са резултат на дългогодишен труд. От sravni.bg обаче искаме да допълним концепцията на носителя на Пулицър с няколко практически правила как да снимаме със смартфон:

  1. Избегнете лошото качество на снимките и размазването, като никога, ама никога не снимате в решим Zoom. Ако обектът, който искате да заснемете, се намира далеч, по-добре е да се приближите физически.
  2. Наблюдавайте обектива на смартфона. Почиствайте го редовно от прах, отпечатъци и други замърсявания.
  3. Правете по няколко подобни кадъра. Така ще имате възможност да изберете най-добрата снимка от няколко варианта.
  4. Знаем, че за някои е трудно, но старайте се да държите смартфона неподвижно.
  5. Най-популярният проблем при камерите на смартфони е, че не умея да се справят при слаба осветеност. Отчитайте този момент и не очаквайте чудеса.
  6. Настройте параметрите на смартфона до максимум. Вярно, снимките ще заемат повече място, но качеството им ще бъде по-високо.

Смартфони „добри фотографи” са: Nokia Lumia 1020, Sony Xperia Z3, Nokia Lumia 930, Samsung Galaxy Note 4, LG G3, LG G4, HTC Desire EYE, Huawei Ascend P7, Lenovo Vibe X2, iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus и др.

Източник на снимките: htc.com, sonymobile.com, huawei.com