Полезни съвети      

Възможно ли е да си купите смартфон и да не мислите за друг?

от Лили Георгиева | 28.10.2015 г.

Взаимоотношенията телефон-човек определено не се характеризират с моногамност. Отдавна всички сме в друга категория. Удобното в случая е, първо, че нито една религия или закон не ни упреква в това, и, второ, смартфоните са неодушевени предмети и нямат никакви претенции към аферите ни.

Анкетно проучване на Sravni.bg постави пред 85 души на възраст 14 и 40 години няколко простички въпроса. Благодарение на дързостта ни, успяхме да изведем любопитни заключения за потребителските нагласи, лоялността към определена марка и коя е най-важната функция на съвременния телефон.

Попитахме ги:

– какъв телефон притежават?

– смятат ли да си купуват нов телефон, кога и какъв?

– за какво използват телефоните си?

xperia Z5Отговорите на анкетираните провокираха няколко извода. Вярваме, че ви е любопитно да ги узнаете. Най-хубавото е, че ние направихме още няколко заключения от данните, които получихме.

Смятате ли да си купите нов телефон и кога?

Закупуването на смартфон е обвързано с няколко съществени момента. Първо, дали въобще искате да си купите нов телефон. Някои от анкетираните твърдо отказват да си купят ново устройство, като дори в момента работят със стари модели, които трудно бихме нарекли „смарт”.

Мнозинство сред доволните от възможностите и здравината на настоящия си телефон са собствениците на устройства с марка Nokia, Samsung, Apple и Blackberry.

Samsung Galaxy Note 5 1Проведената анкета ни даде възможност да заявим категорично, че покупката на нов телефон в повечето случаи се диктува от това в какво състояние е той. На преден план анкетираните поставят не наличието на пари за закупуване на нов, а излизането от употреба на телефона им. Те възнамеряват да се запътят към магазин за смартфони, едва когато „настоящият спре да функционира”, „повреди се сериозно” или „когато се счупи”.

Сред факторите за закупуване на нов телефон присъстват още изплащане на настоящия апарат, събиране на пари за новия и възникване на потребност от промяна.

А кога планирате да си закупите нов мобилен телефон?

Около 1/3 от анкетираните планират да си купят нов телефон скоро. Повечето от тях очакват това да стане през следващите месеци (от един до три), най-късно до една година.

В следващата голяма група попадат хората, които предвиждат да се снабдят с нов телефон най-рано след година. Четиринайсет души планират в рамките на от една до четири години да изберат ново устройство.

blackberry classicНай-многобройна е групата на анкетираните, които не възнамеряват да сменят телефонния си апарат. Или наскоро са си купили нов, или са доволни от настоящия.

Трима са хората, които планират да заделят пари за нов телефон едва след 5 години. Сигурно се чудите какъв смартфон използват сега? На възраст са между 21 и 25 години. Използват iPhone 4, Sony Xperia M и непосочен конкретно модел на HTC. Един от анкетираните отговоря, че никога няма да смени телефона си. Той има Blackberry.

Какъв телефон имате, а какъв искате да имате?

Петнадесет души от анкетираните притежават телефон на Apple (Единадесет от тях са на възраст между 20 и 25 години). Само един от тях би сменил телефона си за друг модел. В предпочитанията му обаче стоят по-нови модели на iPhone и непосочен модел на Samsung. В същото време 16 души от тези, които не притежават телефон на Apple, искат да сменят настоящия си с такъв. Най-голям е интересът към новите iPhone 6s и iPhone 6s Plus.

Четиринадесет са хората, притежаващи смартфони на HTC. Седмина от тях отново биха заложили на тази марка при следващата си покупка. Останалите се заглеждат по модели на Apple, Huawei, Nokia, Lenovo и Alcatel.

htc-one-w8-phone-listingСобствениците на Blackberry

са двама и остават лоялни на компанията. На въпрос кога очакват да си купят ново устройство, те отговарят „никога” или „когато настоящият спре да функционира”.

За какъв телефон мечтаят потребителите на телефони на Alcatel? Сред анкетираните те са само трима, но погледите им са насочени към Apple и Sony.

Лоялни ли са собственици на смартфони на Lenovo?

Половината от тях са доволни от телефоните си и нямат намерение да сменят марката. Останалите искат нещо от магазините на Apple и LG.

И като споменахме LG, как стоят нещата там? Мечтата на потребителите на LG смартфони се нарича LG G4! 100 % лоялност към компанията и пълно отсъствие на интерес към други производители.

Най-многобройна сред анкетираните е

групата на притежаващите телефони на Samsung

– 23 души. Само на 9 от тях погледите им блуждаят към други производители на смартфони. Сред желанията им присъстват най-често айфоните и модели на LG.

Samsung e най-честият избор на марка сред потребителите на възраст между 30 и 40 години.

Седем са притежателите на телефони на Sony. Имащите по-стари модели предпочитат нови на същия производител или пък нещо от сериите на Apple и HTC.

Най-желаните мобилни телефони:

Производител и модели Споменавания
Apple (iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 5, iPhone 4) 31
Sony (Sony Xperia Z) 2
HTC (One M8, One M9, Desire Eye) 6
LG (LG G4, LG G3) 6
Samsung (Galaxy S6 edge, Galaxy S6, Galaxy S3, Samsung Galaxy S3 Neo) 10
Lenovo (Lenovo Vibe X2) 4
Nokia 3

А коя е най-важната функция на телефона за потребителите?

Оказва се, че това е достъпът до интернет. Съвременните собствениците на смартфони държат на това да могат да работят лесно, сърфирайки из интернет. Те държат под око електронната си поща, общуват в социалните мрежи и посредством различни приложения за комуникация.

Забележка: Както забелязвате, в проучването ни отсъстват доста производители. Това  не е нарочно. Не успяхме да уловим тенденциите при тях.  По възможност ще коригираме този недостатък в бъдещи наши проучвания.

Източник на снимките: apple.com, htc.com, sonymobile.com, samsung.com, blackberry.com