Полезни съвети      

Бил Гейтс посочи трите технологии, които ще спасят света

от Лили Георгиева | 02.12.2015 г.

В понеделник, 30 ноември, Бил Гейтс обяви възникването на енергийна коалиция, включваща група от инвеститори, сред които се нареждат имената на Марк Зукърбърг, Джордж Сорос и Ричард Брансън.

Целта на коалицията е да се финансират компании, разработващи технологии, които ще разрешат енергийната криза, пред която е изправено човечеството, и ще минимизират негативните ефекти от климатичните промени.

С други думи, ако векове наред човекът правеше пари от бизнес, който разрушаваше планетата, то сега предстоят векове наред, в които човекът ще инвестира в технологии, които ще се опитат да спрат Апокалипсиса.

Бил Гейтс описва три технологии, които ще спасят света. Към днешна дата те са рискови и все още се развиват, но потенциалът им е огромен.

Соларен химикал: Светият граал на химията на 21 век

През последните години учените разработват методология, позволяваща осъществяването на изкуствена фотосинтеза. Тя ще превръща светлината в химично гориво, което можем да складираме.

Технологията използва слънчева енергия и я разгражда до съставните й части – водород и кислород. За катализатор се използва цинк. Водородът ще се използва за направата на гориво, например метан, и ще бъде използвано за нуждите на различни производства, елиминирайки потребността от употребата на традиционно използваните изкопаеми горива.

„Соларният химикал ще ни постави на пътя към декарбонизирането и на електричеството, и на транспортния сектор“, пише Гейтс.

1Ново поколение батерии

Енергийната криза изисква не просто възможности за добиване на енергия и самото й добиване, но и съхраняването й. Вятърната и слънчевата енергия са по същността си непостоянни, затова е напълно логично човечеството да търси начини да ги складира. Когато няма ветрове, когато няма много слънце, какво правим в такива моменти? Съхраняването на енергията е повече от наложително.

Смартфоните в Годината на огнената маймуна

Това ще бъде възможно благодарение на новото поколение батерии, които ще са големи по размер – като аквариуми или басейни за плуване. Те ще имат завидна продължителност на живот – много по-голяма от тази на литиево-йонните батерии. Според данни на Гейтс, тези батерии ще могат да бъдат зареждани по 1 500 пъти.

Соларна боя – всяка повърхност се превръща в соларен панел

Концепцията зад соларната боя е да генерира слънчева енергия по-евтино и по-лесно. Почти всяка една повърхност може да бъде трансформирана в евтин соларен панел – покриви, коли, мобилни телефони, стени.

Соларната боя представлява технологично подобрена боя, която е чувствителна към светлината и ултравиолетовите лъчи. Това е боя, която генерира електричество и е продукт на учени от Шефийлдския университет, от университетите в Сан Диего и Калифорния и Lucelo Technologies от Тексас.

Източник на снимките: wikipedia