Полезни съвети      

10 приложения за планинарите

от Лили Георгиева | 08.02.2016 г.

Последните буквално „пролетни” дни в самото начало на месец февруари накарха много хора да се събудят от зимен сън и да започнат да планират следващото си приключение в планината. Докато времето все още изглежда подходящо за планински преходи само за най-смелите, можете да се снабдите с няколко приложения, които ще направят разходката из планинските дебри незабравима.

Всъщност, някои от тях са толкова готини, че ще бъдете максимално удовлетворени.

AllTrails – Hiking & Biking (Android, iOS) – Безплатно приложение

В планината сте? С това приложение имате достъп до топографски карти, снимки и ревюта. Нито една пътека няма да убегне от погледа ви.

MapMyHike (Android, iOS) – Безплатно приложение

Този тип приложения използват сензорите на смартфона ви, за да следят марщрута ви и да го записват. Тази информация се допълва от данни за темпото на движение, дистанцията, изгорените калории и навигация.

Освен че можете да записвате планинските си приключения, можете да търсите и да сваляте близки маршрути. Ако заделите 5,99 долара на месец, можете да използвате различни опции, които безплатната версия ограничава. Например, в реално време да давате информация на роднини и познати къде се намирате посредством Live Track.

Maps 3D Pro (iOS) – Срещу 4.99 долара

Не всеки притежава умения да разчита топографски карти. За целта е създадено приложение, което ще ви навигира. Maps 3D Pro възпроизвежда карта в 3D формат, която позволява на потребителите по-лесно за разчитат характеристиките на терена, например върхове, пътеки, хребети и т.н.

8 приложения, които ще улеснят живота ви през 2016 г.

Можете да планирате и записвате маршрутите, да ги споделяте и презареждате в офлайн режим. Съветваме ви, ако искате да използвате това приложение, да заредите смартфона си на макс и да вземете външна батерия.

Ramblr (Android, iOS)

ramblr

Това приложение представлява дневник за пътешествениците, които обичат да описват с думи приключенията си. Можете да запишете всичко – маршрут, статистики като средна скорост, изминато разстояние, най-висока точна над морското равнище и т.н.

Допълнително можете да качвате и споделяте маршрута си, да генерирате карти и т.н.

AccuWeather (Android, iPad, iPhone) – Безплатно

Прогнозата за времето е изключително важна, когато сте в планината. Това приложение е любимо на пътешествениците и позволява да планирате маршрута си отрано. То е точно, генерира ежедневни и почасови прогнози, предлага новини за времето и сигнализира при екстремни условия. С течение на времето AccuWeather се радва на обновления и нови функции.

Star Walk (iOS, Android) – 3 долара

Ако сте избягали от градската суетня и имате удоволствието да сте под открито небе…. това приложение ще ви обогати като хора. Насладете се на заобикалящата ви природа, а след това погледнете към звездите… Време е за съзерцание. Насочете смартфона си към небето и приложението ще ви каже какво гледате.

Приложения, от които вече се нуждаете

MyNature Tree Guide (iOS) – 2 долара

MyNature

Безсмислено е да ви питаме дали обичате природата. С това приложение обаче можете да попълвате постепенно познанията си за различните видове дървета, които срещате по пътя си. Приложението може да разпознава над 200 вида дървесни видове.

Zombies, Run! (Android, iOS)

Zombie

Това приложение много ни харесва. Ако философията ви е да не бягате, освен ако не ви гонят, то пред вас стои нова мотивация.

Приложението Zombies, Run! изисква от вас да влезете в обувките на Runner Five – става дума за състезание, от което зависи живота ви и този на хората от Abel Township. Изпълнявайте мисии, слушайте разказите на героите и създайте една друга вселена.

Geocaching.com

Geo

Това приложение е идеално за хора, които обичат груповите игри. Скрийте „съкровище” и споделете координатите с познати. Нека играта да започне. Кой ще открие пръв съкровището?

First Aid – American Red Cross (Android, iOS) – Безплатно

Червеният кръст в САЩ предлага практично предложение с най-важните неща, които трябва да знаете, когато се налага да оказвате първа помощ. Това приложение е от полза както за планинари, така и всеки човек по принцип.

Обясненията са кратки и ясни, а излагането на инструкциите само на една страница позволява интуитивно ориентиране и бързо прилагане на прочетеното. Потребителят разполага понякога с видеа и диаграми.

+ Бонус

Приложението OruxMap е отличен помощник на всеки планинар. Напълно безплатно е и няма да ви дразнят никакви реклами, когато го използвате. Подходящо е за всякакви активности под открито небе. С OruxMap разполагате с онлайн и офлайн карти. Освен това поддържа различни външни устройства.

И така…

Настъпи ли времето за излети в планината, грабвайте смартфона с новите приложения, външната батерия, раницата с най-необходимите неща и удобните обувки. Забавлявайте се!

Източник на снимките: itunes.apple.com, zombiesrungame.com, geocaching.com, ramblr.com, motorola.com