Полезни съвети      

Как ще изглеждат смартфоните след 5 години

от Лили Георгиева | 02.03.2016 г.

Тазгодишното технологично изложение в Барселона – MWC, се превърна в поредното събитие, което ни доближава до

бъдещето на технологиите.

Компанията LG например представи първия смартфон със сменящи се модули. Подобни разработки сме виждали и преди, но това, което има значение в този случай е, че на тази стъпка се решава не кой да е, а един от най-големите играчи на пазара. Категорично експертният екип на LG смята, че има хляб в тази концепция.

Любопитното е, че от появата на първия айфон през 2007 година смартфоните не са претърпели кой знае каква промяна. Да, има подобрения откъм мощност, нови технологии, нови форми и т.н, но като цяло съществен скок няма.

Това ни кара да мислим, че след 5 години е напълно възможно смартфоните да са много по-различни от това, което представляват сега. Везните се накланят към тази теза поради няколко причини.

Според прогнозите през

до 2021 година модулността ще се превърне в масово решение.

Дори се предполага, че не само тя ще е модерна, но и подвижните модули, например въртяща се камера.

Смартфоните от близкото бъдеще ще бъдат

по-тънки и по-компактни.

Това ще създаде отлични условия за смели експерименти с формата на устройствата. Храна за размишления дават многобройните патенти, които Samsung трупа по отношение на конструкциите на сгъваемите телефони. Не е изключено именно такива експерименти да видим след 3-4 години.

Не бива да забравяме, че надеждите на немалко хора бяха, че Samsung Galaxy S7 ще представлява именно сгъваем телефон. Уви, не е.

Да погледнем още веднъж към бъдещето. Според част от смелите прогнози виждаме такава: смартфоните ще бъдат изключително тънки и дори прозрачни. На практика

ще приличат на лист целофан.

Допада ли ви?

А какво ще кажете за идеята на Microsoft. След 4 години те си представят смартфоните с дебелина и габарити като на визитна картичка.

Според американската корпорация Corning Incorporated пък смартфоните ще станат напълно прозрачни. Като че ли няма нищо удивително в тази прогноза, особено след като знаем, че компанията се занимава с бизнеса със защитни стъкла – Gorilla Glass.

Топ 5 на смартфоните на MWC:

  1. Samsung Galaxy S7 edge (Galaxy S7)

Samsung Galaxy S7 Edge 2

За втора поредна година Samsung показва на изложението едновременно два флагмански телефона. Този път те се характеризират не само с различна форма на корпуса, но и с различен диагонал на екрана – 5,5 и 5,1 инча.

Смартфоните са обновени, по-удобни и с практичен дизайн, защитен от влага и прах по стандарт IP68, бърз процесор Exynos 8 Octa, камера с диафрагма f/1.7, слот за microSD карта, а също така и обемни батерии 3000 мАч при Galaxy S7 и 3600 мАч при Galaxy S7 edgе.

  1. LG G5

lg g5 6Новият модел на LG значително се отличава от предшественика си по дизайн и материали. Корпусът е напълно метален, дисплеят е IPS Quantum с диагонал 5,3 инча. Резолюцията е 2560х1440 пиксела, процесорът е Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB оперативна памет, 2 камери (от до 8 и 16 МР) и „модулен дизайн“.

  1. Xiaomi Mi 5

Xiaomi Mi 5

Компанията продължава да удивлява не само с характеристики, но и с цена. Флагманският модел е изработен от метал и стъкло. Снабден е с 5,15-инчов дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела, процесорът е Qualcomm Snapdragon 820, предлага се с 3 или 4 GB оперативна памет и с 32/64/128 GB вътрешна памет, батерията е 3000 мАч.

  1. Sony Xperia X (Performance)

xperia x experience

По време на изложението Sony представи цяло нова серия смартфони. Сред моделите на преден план изпъкнаха Xperia X и X Performancе. Тези модели претендират за технологичното първенство.

Дизайнът им е приятен, корпусът е от метал и стъкло, а дисплеят е 5-инчов Full HD IPS. Оперативната памет е 3 GB, а вътрешната – 32 GB. Предлагат слот за MicroSD карта, а също така и 23-мегапикселова камера.

  1. HP Elite x3

HP Elite x3

Този смартфон бе сред неочакваните анонси на изложението.

HP Elite x3 може да се похвали с достойни характеристики.

5,96-инчов AMOLED дисплей с QHD резолюция 2560х1440 пиксела, процесор Snapdragon 820, 4 GB оперативна памет и 64 GB вътрешна памет, слот за MicroSD карта, 16-мегапикселона камера и др.

Този смартфон можете с помощта на док станция да свръзвате с монитор, мишка и клавиатура, превръщайки го в портативен компютър.

Източник на снимките: samsung.com, lg.com, miui.com, sonymobile.com, www8.hp.com