Полезни съвети      

7 начина да направите дома си „смарт“

от Лили Георгиева | 22.04.2016 г.

През последните години все повече се говори за смарт домове. И наистина човечеството все повече се доближава до онези кадри от футуристични филми, в които къщата действа като универсален помощник. За това категорично говори бързото развитие на технологиите.

Днес ще ви запознаем с няколко смарт устройства (излизайки извън темата за умните телефони), които ще направят дома ви по-умен.

1/ Смарт лампа Philips Hue

Philips Hue

Philips Hue отдавна е синоним на „умно“ осветление. Тази лампа по желание на собственика си може да променя цвета си на светене и да създава в стаята определена атмосфера.

Управлението на лампата става с помощта на смартфон. По думите на производителя й е способна да свети в продължение на 15 000 часа, които се равняват на почти 2 години светене без прекъсване.

2/ Смарт детектор Nest Protect

nest1

В много домове на запад са монтирани устройства, които засичат пушек и цигарен дим. Компанията Nest намери начин да направи този тип устройства по-умни. Обикновеният датчик просто подава сигнал, когато установи проблем.

Nest Protect работи иначе. Той изпраща предупреждение на смартфона на собственика си.

Устройството може също така да определи къде се намира човек в тъмнината. Ако домакинът се събуди в малките часове на деня, Nest Protect услужливо пали лампите и то с приятна светлина за привикналите към тъмнината очи.

Основното достойнство на Nest Protect е възможността да „успокоите“ устройството от дистанция. Това се случва чрез мобилно приложение.

3/ Асистент Amazon Echo

amazon echo

Той представлява безжична колонка, която служи като хранилище за виртуален асистент по подобие на Siri или Google Now. Асистентът може да ви каже прогнозата на времето, да потърси информация в интернет, да пусне музика, да ви събуди в точен час и т.н.

4/ Смарт контакт Belkin WeMo Switch

belkin

Със сигурност ви се е случвало да излезете от дома си, да се настаните удобно в работния стол и изведнъж да ви връхлети съмнението, че сте забравили да изключите ютията. Тогава определено си заслужава да опознаете Belkin WeMo Switch.

Това устройство представлява умен контакт, който можете да включвате и изключвате от дистанция, посредством интернет.

Можете дори да го програмирате автоматично да се изключва.

5/ Смарт прахосмухачка Roomba

roomba

Roomba 980 е последният модел роботизирана прахосмукачка на компанията. Цената й възлиза на около 900 долара, но ако хвърлите поглед към по-старите модели, ще можете да придобиете умна прахосмукачка на по-достъпна цена.

Устройството може да бъде настройвано от дистанция. Така дори и да отсъствате от вкъщи за дълъг период от време (седмица, а защо не и месец), у дома ще е останала една умна прахосмукачка, която ще поддържа хигиената на висота.

Как правилно да зареждаме батерията на телефона?

6/ Смарт ключалка August Smart Lock

August smart

August Smart Lock представлява смарт ключалка за входна врата. Тя може да бъде отключвана дистанционно с помощта на приложение. Освен това умее да разпознава собственика и автоматично да отключва/заключва, когато това е необходимо.

August Smart Lock умее да „общува“ с хората. Можете да я програмирате така, че да реагира на приближаването на определени хора към дома ви.

7/ Хъб за смарт дом Logitech Harmony Home Control

logitech

Компанията Logitech пусна на пазара система за контрол Harmony Home Control, която ви позволява да управлявате едновременно няколко смарт устройства с помощта на един пулт за управление.

5 приложения за дистанционно управление на компютъра

Хъбът може да бъде синхронизиран на практика с всяко едно от устройствата, които ви представихме до момента, а също така с телевизори, игрови конзоли, мултимедийни системи и т.н.

Източник на снимките: meethue.com, logitech.com, august.com, irobot.com, belkin.com, amazon.com, nest.com