Полезни съвети      

iPhone 11: цена от $699, познат дизайн, две камери и нови цветове

от Лили Георгиева | 11.09.2019 г.

Най-интересните новости от снощната презентация на Apple, разбира се, бяха свързани със смартфоните iPhone. Новото поколение в лицето на базовия iPhone 11 е пряк наследник на миналогодишния и най-продаван модел iPhone Xr.

Дизайнът е точно такъв, какъвто го видяхме в по-рано изтекли информации. Новият iPhone 11 е запазил разпознаваемия прорез на екрана и е получил „квадратна“ основна камера, която стана още една отличителна черта на новите айфони.

Екранът остава същият – 6,1-инчов с LCD-панел Liquid Retina с резолюция 1792х828 пиксела (плътност на пикселите — 326 на инч).

По отношение на материалите, вложени в корпуса, няма промени. Рамката е алуминиева и от Apple са заложили на стъкло от двете страни. Запазена е защитата от вода и прах по стандарт IP68. Т.е. новите айфони издържат на потапяне на дълбочина до 2 метра за максимум 30 минути.

Апаратна база на iPhone 11 е новата SoC Apple A13 Bionic, която производителят нарича най-бързата в индустрията както заради CPU, така и GPU. Тя се произвежда по 7 техпроцес второ поколение и се състои от 8,5 млрд. транзистора. Процесорът разполага с две високопроизводителни ядра ( с 20% по-мощни и 30% по-енергоефективни от предишните) и четири енергоефективни (съответно с 20% и 40%). Новият графичен процесор е оптимизиран под API Metal (с 20% по-бърз от предишното поколение и потребява 40% по-малко енергия).

В хода на презентацията в Купертино показаха приключенски екшън с графика, близка до конзолната, която работи при 60 к/с.

Доста време от презентацията на iPhone 11 бе посветено на новите фото- и видеовъзможности на подобрения набор от камери.

Както се очакваше, основната камера е двойна. Модулите имат еднаква резолюция – 12 MP. Само при първия има широкоъгълен обектив с диагфрагма F/1,8, а при втория – ултраширокоъгълен (120°) с диафрагма F/2,4. Оптическа стабилизация има само в главния модул. Тук е интересното. Точно такава конфигурация бе използвана в iPhone X. Сега обаче технологията е поусъвършенствана. Например, портретният режим с размиване на фона сега потребителят може да използва не само за хора, но и за животни.

Освен това се е появил специален нощен режим Night Mode с използването на технологии с машинно обучение и режим за размиване на задния фон на различни предмети. В процеса на видеозапис може да се минава между „обикновената“ и „ултрашироката“ камера.

Още една интересна възможност представлява режимът за снимане, при който с натискане на бутон, може да записвате видео без необходимост да минавате в режим видеозапис. Основната камера поддържа HDR, режим 4К при 60 к/с и позволява да се записват slow motion видеа.

Предната камера е с резолюция 12 MP, позволява записване на видео 4К при 30 к/с и отново slow motion видеа, които Apple наричат Slothies (slo-mo selfies).

Според производителя от Купертино новите смартфони осигуряват най-високо качество на видеото на пазара на смартфони.

Остава само да видим това твърдение доказано чрез различните тестове, които предстоят и вероятно вече се правят.

Какво да кажем за автономността? Apple заявява, че iPhone 11 държи заряда с час повече, отколкото iPhone Xr. В допълнение към бързото 18-ватово жично зареждане (50% за половин час), се поддържа и безжично зареждане. Лошата новина е, че за iPhone 11 ще трябва да се купува отделно станцията за безжично зареждане. Но това не е кой знае каква изненада.

iPhone е получил колонки с поддръжка на Dolby Atmos. Меломаните ще са доволни.

Освен това трябва да споменем и подобрената технология за лицево разпознаване Face ID, която вече ще работи по-бързо.

Колкото до габаритите и теглото на новия айфон, то те са като при iPhone Xr: 150,9×75,7×8,3 мм при тегло 194 грама.

Цветова палитра

Богатата палитра от цветови решения е допълнителна радост за почитателите на Apple. На разположение за шест опции: в допълнение към бялото, черното, жълтото и червеното са достъпни светловиолетово и мента.

Цената на iPhone 11 в САЩ стартира от 699 долара за версията с 64 GB памет, т.е. с 50 долара по-евтино от стартовата цена на iPhone Xr. Ще бъдат достъпни и версии със 128 и 256 GB памет.

Предварителните поръчки стартират на 13 септември. Физическите продажби седмица по-късно – на 20 септември. У нас моделите ще се появят съвсем скоро.

Източник на снимките: apple.com