Полезни съвети      

Как функцията 3D Touch улеснява живота

от Лили Георгиева | 23.12.2015 г.

През септември тази година Apple представи своите нови iPhone 6S и iPhone 6S Plus, предлагайки иновативен начин за интеракция с телефон – 3D Touch. Тази технология позволява да се оказва различен по сила натиск върху дисплея, да се използват новите функции Peek и Pop и изобилие от други функционалности, за които ще стане дума по-долу.

До каква степен технологията улеснява живота зависи от потребностите на отделния притежател на айфон. От друга страна, 3D Touch е повод да обогатим уменията си и да се радваме на по-лесно управление на телефона.

  • Peek и Pop

Те, например, позволяват да се преглежда и работи със съдържание на смартфона, без потребността от отварянето му в отделно приложение. За преглед отговоря функцията Peek. Ако потребителят пожелае да прегледа получено писмо в електронната поща или пък да разгледа снимка, без да излиза от приложението за снимане, той може съвсем леко на натисне желания обект.

Ако потребителят иска да работи с полученото писмо или снимка, тогава без да отмества пръст от екрана, той трябва да натисне силно. Това е функцията Pop.

За да се върне към предишното си занимание, потребителят трябва да повдигне пръста си от дисплея.

Двете функции са приложими и в работата с линкове и местоположение.

  • Бързи действия

iphone 6s

Технологията 3D Touch улеснява ежедневието на потребителите като позволява по-бърза работа с приложенията. Функцията се активира директно от главния екран и може да бъде използвана с приложения като „Камера“, „Съобщение“, „Карти“ и др.

За да направите снимка с помощта на тази функция, трябва само да натиснете по-силно иконката „Камера“. След миг на екрана се визуализират достъпните действия.

Т.е. потребителят вече може да напише писмо или да позвъни, без да се налага да отваря съответното приложение.

Apple Watch – Дръзни да го имаш!

  • По-точно разпознаване на ръкопис

Благодарение на 3D Touch, новите айфони по-точно възпроизвеждат написаното на ръка. Тази функция е изключително полезна, особено когато се използва стилусът.

  • Бързо и лесно персонализиране

Новата технологията позволява на потребителя с лекота да персонализира айфона си.

  • По-бързо навигиране в приложенията

Технологията 3D Touch позволява с жестове бързо да се активират функции вътре в приложенията. Например, чрез силен натиск върху приложението „Карти“, вие моментално активирате навигацията да ви отведе до определено място. Можете дори да осъществите обаждане до мястото.

  • В игрите

Възможността да се използва различната сила на натиск в игрите с цел максимално удовлетворение за потребителя бе оповестена по време на премиерата на новите айфони. Уви, към момента тази функция е слабо изразена и тепърва предстои любителите на игри да се възползват от ефекта й.

Снимки: apple.com